Digtaal ondertekenen

Documenten elektronisch ondertekenen

Digitaal ondertekenen, ook wel elektronisch ondertekenen of e-signing genoemd, verwijst naar het proces van het gebruik van elektronische middelen om een document te ondertekenen. Digitale handtekeningen maken gebruik van cryptografie, een methode voor beveiligde communicatie, om de authenticiteit van de ondertekenaar en de integriteit van het document te verifiëren. 

In het verleden werden documenten meestal ondertekend met een handgeschreven handtekening, ook wel een natte handtekening genoemd. Maar met de opkomst van elektronische documenten en de behoefte aan thuiswerken is digitaal ondertekenen een populair alternatief geworden. Digitale handtekeningen worden vaak gebruikt in zakelijke, juridische en overheidscontexten om contracten, formulieren en andere soorten documenten te ondertekenen. 

Maar hoe werkt digitaal ondertekenen dan?

Er zijn een aantal belangrijke stappen bij het proces van digitaal ondertekenen: 

Het document dat ondertekend moet worden, wordt omgezet in een digitaal formaat, zoals een PDF, maar ook afbeeldingen kunnen digitaal worden ondertekend. 

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ondertekenaar van een document tijdens het digitaal ondertekenen correct geïdentificeerd wordt. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van de verificatiemethoden die worden gebruikt. 

Verificatiemethodes

Een veelgebruikte verificatiemethode is SMS-verificatie. Bij deze methode ontvangt de ondertekenaar een unieke code per SMS, die ze moet invoeren om te bevestigen dat ze inderdaad de persoon zijn die ze beweren te zijn. Dit is een gemakkelijke en snelle manier om de identiteit van de ondertekenaar te verifiëren. 

Een andere verificatiemethode is e-mailverificatie. Bij deze methode ontvangt de ondertekenaar een e-mail met een link waarmee ze hun identiteit kunnen bevestigen. Dit is ook een gemakkelijke en snelle manier om de identiteit van de ondertekenaar te verifiëren, vooral als de ondertekenaar al een e-mailadres heeft dat is gekoppeld aan hun account. 

Document ondertekenen

Een link naar het document wordt naar de ontvanger verzonden ter ondertekening. De ontvanger kan vervolgens het document ondertekenen doormiddel van één van bovenstaande verificatie methodes. 

Voordelen

Er zijn een aantal voordelen aan het gebruik van digitale handtekeningen in plaats van traditionele natte handtekeningen. Ten eerste zijn digitale handtekeningen sneller en gemakkelijker. Documenten kunnen elektronisch worden ondertekend vanaf elke locatie, zolang de ondertekenaar maar over een internetverbinding beschikt. Dit is vooral handig voor thuiswerken of situaties waarbij de ondertekenaar en de ontvanger zich op verschillende geografische locaties bevinden. 

Vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op of bekijk de veel gestelde vragen

Gratis uitproberen?

Vrijblijvend onze digitale handtekening uitproberen? Maak een account aan en ontvang gelijk 10 credits om een ondertekening te starten! 

Account aanmaken