![Digtaal ondertekenen Digtaal ondertekenen](https://signly.nl/wp-content/uploads/2023/01/twesdadas.jpg)
Digitaal ondertekenen wordt ook wel elektronisch ondertekenen of e-signing genoemd. Maar wat is dat eigenlijk precies, en hoe werkt het in de praktijk?
De digitale handtekening is de tegenhanger van de traditionele, ‘natte’ handtekening. In plaats van een pen op papier plaats je je vinger op een touchscreen of beweeg je met je computermuis. Op die manier zet je je handtekening. Dat kan op een tablet, laptop, smartphone of speciaal handtekeningen-pad dat je aan een computer kunt aansluiten.
Door toenemende digitalisering is digitaal ondertekenen een populair alternatief geworden om contracten, overeenkomsten of andere belangrijke documenten te ondertekenen. Digitale handtekeningen kun je in elke context toepassen, of het nu gaat om arbeidsovereenkomsten, offertes, werkbonnen, contracten of welk type document dan ook.
Maar hoe werkt digitaal ondertekenen dan?
Net zoals je bij een traditionele handtekening een pen nodig hebt, heb je voor een digitale handtekening een hulpmiddel nodig. Je kunt niet zomaar in ieder willekeurig document een handtekening plaatsen. Het hulpmiddel dat je hiervoor nodig hebt, is een stukje software dat de digitale handtekening mogelijk maakt.
Signly is zo’n hulpmiddel. Je kunt er eenvoudig documenten in uploaden en verzenden naar ondertekenaars. Het document dat ondertekend moet worden, wordt door Signly naar de ondertekenaars verzonden. Die kunnen vervolgens eenvoudig hun handtekening zetten, ofwel op hun smartphone of tablet, ofwel op hun computer (met de muis).
Verificatiemethodes
Voor de rechtsgeldigheid van digitale handtekeningen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de ondertekenaar van een document tijdens het digitaal ondertekenen correct geïdentificeerd wordt. Zodat je ook zeker weet dat degene die tekent, dezelfde persoon is als de naam die op papier staat. Verificatie kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van je wensen en voorkeuren.
Een veelgebruikte verificatiemethode binnen Signly is SMS-verificatie. Bij deze methode ontvangt de ondertekenaar een unieke code per SMS, die hij of zij moet invoeren om te bevestigen dat inderdaad de persoon te zijn die men beweert te zijn. Dit is een gemakkelijke en snelle manier om de identiteit van de ondertekenaar te verifiëren.
Een andere verificatiemethode is e-mailverificatie. Bij deze methode ontvangen ondertekenaars een e-mail met een link waarmee ze hun identiteit kunnen bevestigen. Dit is ook een gemakkelijke en snelle manier om de identiteit van de ondertekenaar te verifiëren, vooral als de ondertekenaar al bij jou bekend is met een bestaand e-mailadres.
Je kunt bij Signly tot slot ook gebruikmaken van iDIN-verificatie, de meest geavanceerde verificatiemethode. De identiteit van de ondertekenaar wordt dan gecontroleerd aan de hand van de gegevens over hem of haar zoals die bekend zijn bij zijn of haar bank.
Wil je eens kosteloos en vrijblijvend proberen hoe het zetten van een digitale handtekening in zijn werk gaat? Maak dan een proefaccount aan bij Signly en ontvang tien gratis ondertekeningen. Je zit nergens aan vast en kunt kosteloos ervaren hoe je digitaal ondertekent.
Vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op of bekijk de veelgestelde vragen.