digitaal ondertekenen woonsector

Digitale handtekeningen zoals je die met Signly eenvoudig onder allerlei documenten kunt zetten, zijn rechtsgeldig op basis van de Europese eIDAS-richtlijn. Die richtlijn wordt binnenkort vernieuwd: eIDAS 2.0. Welke gevolgen heeft dat als je regelmatig documenten digitaal ondertekent of laat ondertekenen?

Laat je contracten, offertes, huurovereenkomsten of andere documenten digitaal ondertekenen, dan wil je natuurlijk dat dat op een juridisch sluitende manier gebeurt. De overeenkomst moet immers wel rechtsgeldig zijn.

Binnen de hele Europese Unie is dat gelukkig eenvoudig geregeld dankzij de eIDAS-richtlijn. eIDAS staat voor Electronic Identification, Authentication and Trust Services en regelt onder meer dat digitale handtekeningen dezelfde juridische status hebben als de traditionele, ‘natte’ handtekening. eIDAS is sinds 2018 van kracht, maar binnenkort – de verwachting is: 2026 – komt er met eIDAS 2.0 al een opvolger. Welke impact heeft dat voor organisaties die regelmatig digitaal ondertekenen of hun klanten, leveranciers en andere zakelijke relaties digitaal laten ondertekenen?

eIDAS: meeste impact bij overheden en publieke organisaties

eIDAS 2.0 is uitgebreider dan de eIDAS-richtlijn zoals die momenteel van kracht is. Beide richtlijnen richten zich hoofdzakelijk op overheden en publieke instanties, zoals de gemeente en de Belastingdienst. Overheidsorganisaties en andere instanties met een publieke taak moeten op basis van eIDAS enkele Europees erkende inlogmiddelen accepteren binnen hun dienstverlening.

eIDAS richt zich echter ook op zogeheten ‘vertrouwensdiensten’: digitale dienstverlening waarvoor het belangrijk is dat de identiteit van de ontvanger vaststaat. Hiervoor bepaalt eIDAS dat elektronische handtekeningen rechtsgeldig zijn. Afhankelijk van de situatie moet je echter wel aannemelijk maken dat je de identiteit van degene die die handtekening plaatst ook geverifieerd hebt.

eIDAS 2.0: meer services voor burgers, maar geen impact voor bedrijven

Met de komst van eIDAS 2.0 wordt de invloedsfeer van de eIDAS-richtlijn groter. Zo moet het voor EU-burgers bijvoorbeeld makkelijker worden om in andere landen dan hun thuisland te communiceren met overheden, onderwijsinstellingen of woningbouwverenigingen.

Voor digitale handtekeningen verandert er echter weinig binnen eIDAS 2.0: die zijn al rechtsgeldig, en die blijven rechtsgeldig. Sectie 4 van de nieuwe eIDAS 2.0-richtlijn gaat in op elektronische handtekeningen. Die sectie begint met artikel 25, waarin we lezen:

“All electronic signatures (Simple, Advanced, Qualified) are legally valid.”

Ook de indeling in SES, AES en QES uit eIDAS blijft binnen eIDAS 2.0 onveranderd. Dat betekent dat als je binnen je bedrijf nu gebruikmaakt van een tool als Signly voor je digitale handtekeningen, je dat ook in 2026 en daarna probleemloos en zorgeloos kunt blijven doen.

ID-verificatie om juridische problemen te voorkomen

Hoewel het niet letterlijk in de tekst van eIDAS 2.0 staat, blijft het ook in de toekomst verstandig om goede identiteitsverificatie toe te passen als je regelmatig documenten digitaal laat ondertekenen. Een digitale handtekening wijkt namelijk qua uiterlijk nogal eens af van de traditionele handtekening die dezelfde persoon zou zetten. Mocht je met een klant of leverancier in conflict komen, dan wil je voorkomen dat hier juridisch getouwtrek door ontstaat.

Voer daarom altijd een vorm van ID-verificatie uit als je een contract, overeenkomst, offerte of ander document digitaal laat ondertekenen. Maak je gebruik van Signly, dan kan dat op verschillende manieren:

  • SMS-verificatie (laagdrempelige optie)
  • E-mailverificatie (laagdrempelig en kosteloos)
  • iDIN-verificatie (de meest veilige optie)

Nog geen ervaring met Signly? Maak dan nu een vrijblijvend proefaccount aan en zet tot tien digitale handtekeningen geheel kosteloos. Aanmelden duurt slechts twee minuten en je zit nergens aan vast.

Gratis uitproberen?

Vrijblijvend digitaal ondertekenen met Signly? Maak een account aan en ontvang gelijk 10 credits om een ondertekening te starten! 

Account aanmaken